25小时网_佛山市民生活网

正喺改造嘅景点系否有必要参评佛山十景呢

寻日经过仁寿寺,听人讲马上要重建。打后听朋友讲起,中山公园都有改造,唔晓得收屘会改成乜样,只希望唔好破坏就得啦。睇睇如今被改造嘅东华里,大家去玩拍个照甚至都会被人制止。
       另外,睇到报纸上讲,好似仁寿寺和中山公园都喺参加佛山十景嘅评选,呢个我就有个疑问了:宜家选了佢哋,万一打后改出嚟好肉酸唔得市民嘅认可点好?唔得市民嘅认可还能代表佛山名片咩?因为宜家嘅参选评比,都系喺已知嘅原有景点面貌上来进行,对于呢种目前进行改造嘅景点,其改造后嘅面貌仲系个未知数,因此对于未知嘅景点评比系米有必要呢?我建议仲系唔好俾佢哋投票了。如果佢哋都可以继续参选,嗰个有啲停留喺规划图上嘅嘢唔系都可以入选了咩?我觉得这有点搞。照咁来讲,海市蜃楼系唔系都可以入选某个城市嘅景点评选呢?前几年仲喺度讲,百花广场对面要修430米嘅高楼,如果真系实现咗,呢个肯定可以算佛山十景之一啦,大家讲系唔系?所以,未知嘅嘢仲系唔好选啦,话唔定就系画个饼来整蛊!
支持楼主,这种不可预见的景点绝对不该入选!!!
这样说倒也有理,重建的就免了吧。
原味的好吧。
为什么要改造呢?尽量保持原样不是更好吗?只要不是危房,就别折腾了吧。
面目全非,还能成为佛山的城市名片吗?
挤得皮就是这样折腾上来的。
楼主的观点有失偏颇。改造是不会改变原样。只要不是保护性拆除重建,是可以参评的。也就是美容打扮一下而已。
很多景点的改造就是跟风赶潮流而失去了自己的独特魅力,这样的结果就会使很多景点严重雷同没有竞争力。
建议拆除重建吧。这样很好