25小时网_佛山市民生活网

家庭事,求良策

老妈子就生得我地几姐妹,无男孩。依家个个都嫁晒出去,屋企就得翻2老人家。

从旧年尾开始,老妈子就将从嫁俾老豆开始黎几十年嘅怨气发晒出黎,开始当个老公仇人甘,乜嘢有个老豆嘅野都事不关心,2个人嘅衣服都要各自各分开黎洗,试过几次不停甘讲翻旧时老豆D衰野,越讲就越火,我地如果讲错小小,例如系偏向老豆,为老豆讲好说话,又或者我们有咩野对个老豆好DD都话我地,以前佢点样衰,点样唔关心我地几母女之如此类。其实听妈子讲个D成年旧事,(绝对讲多都无得讲少)又觉得老豆的确对我们就母女欠缺关心,对家庭太不负责任。以前屋企穷,个屋企黎度烂,个度需要换灯换电制之类,老豆都系懒到一系唔换一系有得甘上下先换。以前老豆一病就训系床等妈子服侍,妈子病老豆就睇都无睇,我地病就更加之唔理。

依家我们都大啦,有自己各自嘅家庭,佢地2个话好唔好都过左大半世人啦,2个都退休有社保退休金收,我们姐妹得闲都翻去睇睇佢地,人活到咁上下都算系咁啦!又有几多人可以老来有伴丫。

我地几姐妹,同妈子D大细(妈子D兄弟姐妹)都有劝过妈子,但佢就听唔入耳,我行我素。都有劝过老豆,叫佢依家多D关心下妈子,但佢又怕开口,唔多理睬。

继续甘落去,就怕到时有乜嘢头晕身庆,大家互不瞅睬,后果又会怎样?

各位俾D意见…………

看不太懂啊
你妈可能系到更年期了,你地几个带距出去旅游散心系啦
或者叫你啊妈轮流喺你地几姐妹屋企轮流小住段日子,多走动,多同人倾计。
更年期,我朋友老母一样,祖宗十八代都比佢闹,除了孙子,所有人都比佢闹过。可怜我朋友同佢爸爸。回家就是给人闹。
楼主老妈更年期发作了,请买静心口服。。。。。
太寂寞了
从旧年尾开始,老妈子就将从嫁俾老豆开始黎几十年嘅怨气发晒出黎,

返回顶部