25小时网_佛山市民生活网

未婚先孕,屋企人竟然叫我堕胎再结婚

今个月月初查出来有左,BB个老豆系广州人,居民户口,我系南海人,农村户口。本来拍拖的时候,屋企人就唔中意我男友,一来距住广州,离佛山有点远,二来距系居民户口,嫁过去就会变成居民,好大可能无分红。
       宜家有左,屋企人问我点,我话我想结婚,但距地一直怂恿叫我落左个BB,趁未够三个月,然后重新搵对象。虽然话每年都有几万分红,但是如果我执意要嫁距地都无办法,于是就搵男友家人谈判。叫我男友以后要系南海搵份工,同埋系南海呢边买套房。男友话系广州刚买到房,宜家卖了,无可能,而且都无甘多钱,广州的房都系屋企人比首付的。距宜家都系打工。然后我老豆话甘先住我地屋企,男友都应承了。后来我老豆又要距系南海呢边摆酒。但系男友屋企人就唔同意,因为男家的亲戚几乎都系广州,差唔多百几人,于是距地提出两边分开摆。但我老豆又唔中意,话分两边摆唔热闹,有咩意思呢?就系唔肯。
       后来我有流产征兆要去医院保胎,男友妈妈知道后心疼我,就同意系我屋企呢边摆酒,唔想我难做。但我屋企人知道我有流产迹象时,竟然话既然保唔住,无左就无左,你宜家甘急去摆酒,无左之后,结婚摆酒就能准备时间充足D。虽然宜家人流好普遍,但系我系距地个女啊,唔通就无霖过我的感受吗?无霖过堕胎带来的身体伤害吗?
       我屋企人唔想分开摆的原因系距地唔想出钱,住屋企要装修的钱,都系要我同我男友自己出钱,男家话想买部车做陪嫁,距地都拒绝左,话我地农村人搞婚礼,边会学得你地省成人甘有车陪嫁呢。男家话比2万礼金,距地又唔同意,又话人地比十万八万,两万都唔知做得乜。我就真系搞唔明,呢个同人地有咩好比呢?关键系距地自己咩嫁妆都唔舍得比,仲要人地诸多要求。自己要面,又唔肯出钱。我就唔明,究竟系距地的面重要,定系我的终生幸福重要?距地一步步逼紧男家,我又唔系只帮男家,我觉得婚礼,大有大搞,细有细搞,有咩好比较呢?我都唔知仲可唔可以继续倾落去,我都无办法同屋企人沟通了,一讲咩野,就话我偏帮男家,唉。

呵呵。。一年有几万分真爽。我地先得过几大千。。
果然无得比。。广州好多地方都无分红噶啦,除非系D村。。
一分都无得分噶路过
叫省城佬入赘吧,哈哈
D人真系见钱眼红,连人命都可以不顾。佩服!
你父母也真的太过份了吧,你是不是你父母亲生的呀!干脆同男友先登记生左BB出来先算,唔摆酒住先系啦,倾掂数先摆,唔洗搞到自己身体受唔到!
保重身体吧,注意饮食三个月前要小心,最好系医院安胎。
几万一年?吸引啊。 黄岐?还是大沥? 好好解决吧。 这种事,论坛上,经常有出现。
得吾到屋企人的支持。你以后的路都几难走。
得唔到父母祝福的婚姻係好难行的!!楼主自求多福~~~~
作为一名分几千一年的乡下仔,真的理解不了分几万一年仲可以甘孤寒,要人礼金十万八万仲霖住摆酒唔使自己出钱,LZ你系米亲生的
你父母都咁现实,就算结婚了,佢地都唔会有好面色比你睇。但另一方面你人流再嫁,人地真不介意吗?没有不透风的墙。祝你好运了。我个人想法就坚持一下自己意见先。

返回顶部