25小时网_佛山市民生活网

点解亲戚知道我男朋友无钱,系我背后指指点点呢

我屋企人都系做生意的,家境都几好,而我自己系间小学度做老师,以前未拍拖的时候,身边的人就同我讲,一定要搵个经济条件好的老公,有房有车,甘的日子过得先会好,我偶读想搵个条件好的,但系事与愿违啊,去相睇遇到有房有车的男人,一系就无眼缘,一系就无乜话题,点都倾唔埋,感情上发展唔到落去。
        旧年,我识到宜家的男朋友,我地好夹得来,但系距无乜钱,屋企得套90方的旧区房,如果结婚的话就要同距父母一起住,无车,距份工都唔系咁好,一个月得2000左右,我系个爱情至上的人,好注重感情,胫骨考虑,我都系决定同距一齐。
        但系今年过年的时候去亲戚屋企,亲戚知道我搵左个甘的男朋友都好反对,单位里又系甘,一问系甘的情况,表面上无话咩野,不过系背后成日指指点点话我,我个心好唔舒服,我妈本来都几赞成我地系一齐的,但依家对距的态度开始变得不冷不热甘,
我知系想搵个中意的人,一齐开心平淡甘过日子,唔系话要几多钱,我愿意一齐同距拼搏,过好生活,但系身边人的眼光,社会的现实,总系让我我无咩勇气走落去。
       唔通系呢个社会,真系奥嫁有车有楼的老公先算体面吗?为爱情结婚的人真系傻的吗?

走自己的路,让别人说去吧.....
其实个人觉得,有无车有无楼系一回事。最低限度,两公婆生活先要不愁生计,楼主话对方工资2千左右,试问呢家嘅社会,2千蚊可以做D乜。最好就对方努力D,提高经济效益,买5买车楼,就系你地自己的事了。起码5会俾人觉得,无车楼5系因为无本事买。
有钱唔代表开心同真心的
叻比佢睇...
面对生活压力的时候,或许你会有改变

2000蚊,咩工?文员都不止了吧。亲,是否应该考虑转工呢
可能惊你以后嫁距后你会挨穷
只能讲一句,你以后会后悔的。见得太多听太多。无论依感情几好,相信我,三年后你会开始后悔,后悔!每日都会埋怨
相信我,如果你男朋友无能力,无霖法,过一两年你就嫌弃,你依家觉得无问题,系因为你地未生活系一齐,生活系一齐之后你就会觉得同距父母住好五方便,因为生活习惯五同,其次家务方面更加五需要讲,去到距屋企你张会比系你自己屋企做多好多。你上完班翻来会觉得比以前累
你同你男朋友出街,因为你屋企比较好,消费观同你男朋友多少会有得差别,当然如果你男朋友都好识生活,对你来讲都五系好事,因为距噶收入摆佐系度