25小时网_佛山市民生活网

呢段感情我系继续呢,还是选择分手呢?

我今年都26岁了,都到左谈婚论嫁的时候。宜家比我细一岁半的女友,我地拍拖刚好一年。
  其实刚识距的时候,系无果种好心动的感觉,只系两个人发展的太快了,一唔小心就XXOO了,所以关系就确定左。霖住感情可以培养的,日久生情嘛。但系随着时间的了解,感情无增加到反而顾虑越来越多。
  女友的家庭环境比较复杂,拍拖三四个月先知道,距老豆同阿妈系距四岁的时候离婚,距被判左比老豆,不过距阿妈都经常去睇距关心距。
  可能系因为距自细就系单亲家庭生活环境长大的,女友的自尊心好强,性格又好要强,惊人地睇唔起自己,所以距要比周围的亲戚朋友都睇到距过得好,甘就有好多时候就摆我上台。
  我条件一般,屋企做生意的,老豆同阿妈都大手大脚惯了,积蓄又唔系好多甘,而我自己每个月的工资都唔系几高,刚好够用,将来都系计划自己创业的。
  讲到结婚,她提出的条件系,酒店最差都要系保利洲际搞,钻戒要一卡的,礼金最少要八万。今年我屋企一次性比钱买房,套房系比我结婚用的,出年收楼仲要装修,间屋都要百几方,装修费都唔少,所以经济压力比较大。因为距老豆条件唔好,如果以后真系结婚,估计所有的钱都系我地出。女友的性格属于强势型女人,距会觉得赚钱比较重要,距曾经讲过,话以后生完BB之后就出去赚钱唔凑,因为甘样我地曾经争执过,后来距妥协了。
  经常去距屋企发现距间房从来唔自己搞清洁,次次都系距阿妈来帮手搞,换床单,洗衫,折衫执衣柜,我成日话距,唔好麻烦距阿妈,再讲,距阿妈又唔系统距住一起(距爸妈离婚,距跟老豆住),成日过来太麻烦,甘你以后结婚都要学着打理屋企,距话以后赚钱请钟点工就得了。其实一直以来,我都中意果种温柔顾家的女仔,同宜家的女友系一齐只能互相磨合。讲到结婚,就唔可以唔讲家庭,因为婚姻系两个家庭的融合。
  女友的爸妈离婚后,然后又各自结婚组织家庭。距阿妈嫁比一个大八岁的男人,环境唔系咁好,对方都系离过婚的,有个仔,距妈同果个男人结婚十几年了,个男人将自己的旧屋同个仔的婚房都系写距个仔个名。我反问距,你的嫁妆呢?距直接就话距嫁妆就系距阿妈。距老豆都系同一个离过婚的女人结婚的,个女人之前同个前夫有个仔,后来系我女人18岁的时候,个女人又同距阿爸生左个仔,所以我女友宜家仲要有一个同父异母的细佬,都未够7岁,呢个系我同女友拍拖半年先知道的。霖到呢D我就觉得压力好大,毕竟目前我宜家未搵到好多钱,我屋企人知道甘的情况都无讲咩,只系话我自己中意就好,不过压力肯定就大左好多。我都唔知点算好了?

楼主,这不是结婚首选噶女人
如果真系女强人还好,如果不是,结婚了问题多多
如果自己有能力,要强说得过去,如果自己没能力,要对方很强,很难,除非条女很索
单亲家庭问题多

不过 做男人  系要负责任既  如果佢系处
楼主的意思系讲自己条件还可以。条女甘既条件,我娶5娶好呢?楼下比意见楼主啦。
我觉得不是自尊心强,距系好认叻那种人,当然,你够能力支撑到距就没问题
我觉得不是自尊心强,距系好认叻那种人,当然,你够能力支撑到距就没问题
讲到结婚,她提出的条件系,酒店最差都要系保利洲际搞,钻戒要一卡的,礼金最少要八万。
我要金城,钻戒要50份,礼金要4万。娶我吧。虽然我离异,但我未有小朋友,以后我会专心凑小朋友,不工作。比你女友好多了。。。。。

佢嘅要求吓死我了。。。。
我想说,楼主,我要求不高的。。。
食过就好喇,咁嘅性格谂住食过世?