25小时网_佛山市民生活网

曾经是班花的我 居然会嫁给这样的老公

因为最近有个同学快结婚了,所以我睇原来同班的同学叫我组织同学聚会,因为我系班长,好无奈甘负责联系大家。
  一年一个样,三年变大样。好多女同学都嫁人结婚了,但我地的生活真可谓各有千秋。
  当年最唔起眼的C,论个样同学历都唔及我,偏偏个老公好优秀。以前沉默寡言的据,宜家系度夸夸其谈甘讲紧最近的欧洲行,系据讲的时候,好多其他的女仔都讲起自己的优质生活,Y话自己只用韩国某名牌的面膜,所以宜家好多人都话据个样好后生;D的老公系一名法官,但系就好浪漫,送比据一个3克拉的心形钻戒同LV包包。。。只有我,原来能说会道的班长,系果度一言不发,听完一个炫耀,再听另一个,心底只有阵阵的羡慕同心酸。翻到屋企,老公问我聚会的野,我只能回答:就甘样。就倒头训觉了。
  但系训低都训唔着,霖系自己当年都系班花一朵,论能力又差得过人地,但系生活却唔似据地甘令人艳羡。我有个做公务员的老公,老师本分;系佛山有套房三房一厅,但依家每个月都要供,周末只能去附近的超市买促销的便价野。
  就系甘的生活,无任何值得令人羡慕的地方,只有老公仲系一如既往甘赞我“我老婆真系叻,人人都话你识过生活”。仲开开心心甘封我做贤内助。以前听到甘的称赞声,我个心都会好高兴,但自从聚会之后,老公再甘讲我的时候,我就比说话剧听“因为我劳碌命,嫁唔到个好老公”。老公都无当一回事,仲话“甘我帮你做家务啊,洗碗顶系折衫?你讲吧”。睇见据甘若无其事的样,我就好嬲,就骂“你就甘的出息?你睇睇个C的老公,宜家已经系副经理了,再睇睇个D。。。”
  宜家日日见据一副懒散甘的样我就好火大,点解命运差距感大呢?我又唔系差过人。

人心不足蛇吞象
有几风光有几折堕,人地有苦你唔知
人比人比死人,知足常乐!
甘唔抵得噶话就翻头嫁过系啦
其实系你老公先肯啃你,你以为班花就一定好好啊!我以前学校噶无话班花,校花都未嫁!以为钓到个金龟婿富二代,点知比人搞打个肚,仲要比人飞埋添!
离婚是你唯一的选择
比上不足比下有余,甘高要求做咩?人比人,比死人!
放开你那老公。
做人知足常乐,比你差的人大把。。。而且你也不差了
所为的好老公,就是有钱?比你老公有钱的都是好老公!是不是?
不要这么拜金好不?!!人家老公可能花天酒地,晚上不回家,也有可能的!!!